Tot ziens Linux 2.0

Door tpr210 op zaterdag 1 november 2008 17:50 - Reacties (53)
Categorie: persoonlijk, Views: 18.359

Nu er enige tijd verstreken is heb ik ingezien dat ik de lezers van mijn vorige post misschien toch wat nuance verschuldigd ben. Alhoewel ik me kan voorstellen dat het wel zo leek, was mijn vorige post niet als ongefundeerde rant bedoeld.

Begrijp me niet verkeerd, ik wil erg graag dat Linux 'slaagt' als een operating system. Ik vind het erg leuk om met Linux te werken en om te leren wat ik allemaal met Linux kan. Ik heb het gevoel dat ik door met Linux te werken meer van computers leer dan dat ik bij Windows doe.

Maar dan moet er wel enige fatsoenlijke werkende basisunctionaliteit aanwezig zijn. En omdat die er niet is raak ik zo gefrustreerd door Linux.

Ik noem de release van Pulse Audio in de vorige release van Ubuntu. Omdat Pulse Audio moet werken met bestaande ALSA-applicaties is er een emulatielaag nodig. Wat wordt er gebruikt? Een emulatielaag die maar werkt voor 70% van de bestaande ALSA-apps. Waardoor in Ubuntu 8.04 bij mij het geluid in Flash niet werkte tenzij ik een of andere gare library installeerde. Maar ja, wie gebruikt er nou Flash?

Linux audio was al verre van netjes. Om LHB maar eens te citeren: "[Pulse Audio] took the existing mess, and unloaded a giant steaming turd on it." En de maintainers van Ubuntu dachten blijkbaar dat het slim was om in een LTS-release het audiosysteem nog even te gaan aanpassen. Daarnaast vonden ze het ook leuk om een bètaversie van Firefox als standaardwebbrowser te gebruiken. Dat die om de haverklap crashte maakt toch niet uit, want wie browst er nou nog het web?

Nu zijn we 6 maanden verder en hebben we inmiddels een nieuwe versie. Maar echte vooruitgang is er nog niet geboekt. Sterker nog, voor mij is alles alleen maar slechter geworden, aangezien versie 8.10 niet eens wil opstarten op mijn PC. Maar het zal wel aan mij liggen, getuigen alle "Works for me!" reacties op UbuntuForums.org.

Het punt wat ik probeer te maken is dat ik erg graag Linux wil gebruiken, maar dat ik elke keer weer op de een of andere manier gehinderd wordt. Ik heb geen zin om na de installatie van een OS elke keer opnieuw het wiel te moeten uitvinden. Dat gaat namelijk ten koste van mijn productiviteit. Het is misschien niet geheel in de 'Tweaker-spirit', maar ik heb gewoon geen tijd om alles overhoop te halen om een werkend systeem te krijgen.

Macs zijn te duur, Linux werkt niet en Windows heeft een enorm 'meh'-gevoel eromheen hangen. Is er dan echt geen geschikt OS voor mij?

Tot ziens Linux

Door tpr210 op vrijdag 31 oktober 2008 14:47 - Reageren is niet mogelijk
Categorie: persoonlijk, Views: 4.683

Ik zat al een tijdje te wachten op de release van 8.10. Dit leek me een mooi moment om Ubuntu en Linux in het algemeen weer eens een kans te geven na slechte ervaringen in het verleden.

Eerst de 'gewone' installatie-image gedownload en op CD gebrand. Vervolgens geprobeerd om de live omgeving op te starten, maar dit lukt niet. Na de oranje voortgangsbalk blijft het scherm gewoon doodleuk zwart en kan ik niets anders doen dan de computer hardwarematig opnieuw opstarten. Daarop maar in 'safe graphics'-mode opgestart. Hiermee ben ik wel succesvol in de live omgeving geraakt en heb ik Ubuntu geïnstalleerd. Nadat de installatie voltooid was heb ik de computer opnieuw opgestart. Het opstartproces blijft vervolgens bij 10% van de voortgangsbalk gewoon zonder duidelijke reden hangen. Als ik dan een CTRL+ALT+DEL geef gaat de voortgangsbalk een beetje verder om vervolgens een paar centimeter verder weer zonder duidelijke reden te blijven hangen.

Na deze fiasco's maar de 'alternate'-installatie image gedownload en op CD gebrand. De installatie is zonder problemen verlopen, om vervolgens na het opnieuw opstarten weer hetzelfde probleem als hierboven beschreven te presenteren.

Ik snap echt niet wat het probleem is of hoe ik er achter kan komen waarom het opstarten bij die punten blijft hangen. Ik gebruik helemaal geen exotische hardware (zie hieronder) en ik maak ook geen bijzondere keuzes tijdens de installatie.

* Athlon X2 6000+ processor
* 4GB Kingston DDR2 geheugen
* MSI K9A2GM moederbord
* Samsung Spinpoint 640GB harde schijf
* Sapphire Radeon 3850 512MB videokaart

Ik weet echter wel dat dit gedoe me (net zoals in het verleden) weer veel te veel tijd en moeite heeft gekost en vervolgens helemaal niets oplevert.

Nu weet ik weer waarom ik altijd met veel plezier LHB heb gelezen. Tot ziens Ubuntu en Linux, probeer me over zes maanden nog maar eens te overtuigen.

KLEINE DISCLAIMER: Ik been geenzins meer op zoek naar een oplossing voor dit probleem. Ik heb inmiddels weer Windows geïnstalleerd en ben weer productief bezig. Omdat ik geen flamewar wil ontketenen heb ik de reacties uitgeschakeld.

Ik zie ze graag schoon

Door tpr210 op zaterdag 25 oktober 2008 00:00 - Reacties (35)
Categorie: persoonlijk, Views: 7.934

Ik hou mijn computers graag 'schoon'. En zoals je door de apostrofjes al had kunnen raden bedoel ik daar niet mee dat ik er voor zorg dat er zich geen stof ophoopt binnen de behuizing. Dat doe ik ook wel, maar daar gaat deze post niet over.

Het lijkt de laatste tijd steeds meer een obsessie te worden. Elke keer als ik het idee heb dat mijn computer 'vies' is geworden, dwing ik mezelf om een complete herinstallatie van het besturingssysteem en al mijn favoriete programma's te doen. En met 'vies' bedoel ik dan bijvoorbeeld dat ik de laatste tijd veel nieuwe programma's heb geïnstalleerd en daarna weer verwijderd heb. Een programma volledig verwijderen onder Windows blijft toch erg lastig. Maar ik dwaal af.

Het gaat mij er om dat ik na een periode van gebruik (laten we zeggen zo'n 2 tot 4 weken na een clean install) me niet meer op mijn gemak voel bij mijn huidige softwaresetup. Ik heb dan om de een of andere reden het idee dat het systeem 'vervuild' is met restanten van programma's, ongeordende persoonlijke bestanden, materiaal dat achtergelaten is door dubieuze websites, enzovoort.

Eigenlijk zou ik me er niet te veel van moeten aantrekken. Het is niet alsof mijn computer er drastisch langzamer van wordt. En de spyware kan je gemakkelijk verwijderen met de juiste tools. Maar ik doe het toch elke keer weer, ondanks dat ik mezelf na elke format + installatie beloof dat ik deze install toch echt minstens een half jaar moet gaan gebruiken.

Voor zover ik weet ben ik niet autistisch, heb ik geen smetvrees en ben ik geen 'neatfreak' in 'het echte leven'. Ik houd wel van netjes en opgeruimd, maar het is geen obsessie voor me. Waarom ik me er bij computers dan wel zo druk om maak?

Wist ik het maar.

Wil jij mijn computer maken?

Door tpr210 op vrijdag 24 oktober 2008 00:00 - Reacties (80)
Categorie: persoonlijk, Views: 11.135

De vraag die elke Tweaker vreest. Een vriend, familielid of collega komt op je af en begint te beschrijven wat er allemaal wel niet mis is met zijn of haar computer. Of jij er dan even naar wil kijken, want jij weet toch alles van computers?

Omdat mijn omgeving weet dat ik geïnteresseerd ben in computers, gaan ze er vanuit dat ik dan ook meteen alles kan maken en al hun problemen kan oplossen. En nu ze weten dat ik een IT-gerelateerde studie volg lijkt het alleen maar 'erger' te worden. Het lijkt haast wel of ik een orakel ben.

Natuurlijk kun je sommige van die problemen wel oplossen, doordat je gewoon handig bent met computers of omdat je toevallig weet hoe je dat bepaalde probleem moet oplossen. Maar als - zoals ik al eerder zei - je een keer een probleem niet kunt oplossen, dan staat men toch raar te kijken...

"Weet je dat niet? Oh... Nou, okee." Met zo'n air van: "Wat ben ik teleurgesteld in jou, sukkel."

Dan moet je mensen uitleggen dat je toch vooral bezig bent met het bestuderen van computers op een theoretische manier. Lineaire algebra. Datastructuren en algoritmen. Algebra en discrete wiskunde. Formele talen. Human-Computer Interaction. Neurale Netwerken. En dat je niet leert wat je moet doen als het geluid op ome Piet z'n oude computer het niet meer doet. Of wat je moet doen als het adresboek van Henk opeens uit Outlook verdwenen is.

Maar zelfs na het voor de zoveelste maal reciteren van het bovenstaande verhaal, lijken mensen niet te willen begrijpen dat jij hun problemen niet altijd kunt oplossen. En dat vind ik mateloos irritant.

Het leven van een Tweaker gaat niet altijd over rozen.