Wil jij mijn computer maken?

Door tpr210 op vrijdag 24 oktober 2008 00:00 - Reacties (80)
Categorie: persoonlijk, Views: 11.031

De vraag die elke Tweaker vreest. Een vriend, familielid of collega komt op je af en begint te beschrijven wat er allemaal wel niet mis is met zijn of haar computer. Of jij er dan even naar wil kijken, want jij weet toch alles van computers?

Omdat mijn omgeving weet dat ik geïnteresseerd ben in computers, gaan ze er vanuit dat ik dan ook meteen alles kan maken en al hun problemen kan oplossen. En nu ze weten dat ik een IT-gerelateerde studie volg lijkt het alleen maar 'erger' te worden. Het lijkt haast wel of ik een orakel ben.

Natuurlijk kun je sommige van die problemen wel oplossen, doordat je gewoon handig bent met computers of omdat je toevallig weet hoe je dat bepaalde probleem moet oplossen. Maar als - zoals ik al eerder zei - je een keer een probleem niet kunt oplossen, dan staat men toch raar te kijken...

"Weet je dat niet? Oh... Nou, okee." Met zo'n air van: "Wat ben ik teleurgesteld in jou, sukkel."

Dan moet je mensen uitleggen dat je toch vooral bezig bent met het bestuderen van computers op een theoretische manier. Lineaire algebra. Datastructuren en algoritmen. Algebra en discrete wiskunde. Formele talen. Human-Computer Interaction. Neurale Netwerken. En dat je niet leert wat je moet doen als het geluid op ome Piet z'n oude computer het niet meer doet. Of wat je moet doen als het adresboek van Henk opeens uit Outlook verdwenen is.

Maar zelfs na het voor de zoveelste maal reciteren van het bovenstaande verhaal, lijken mensen niet te willen begrijpen dat jij hun problemen niet altijd kunt oplossen. En dat vind ik mateloos irritant.

Het leven van een Tweaker gaat niet altijd over rozen.

Volgende: Ik zie ze graag schoon 10-'08 Ik zie ze graag schoon

Reacties


Door Erhan, vrijdag 24 oktober 2008 00:09

Is wel herkenbaar:P

Door Tweakers user Skinkie, vrijdag 24 oktober 2008 00:17

Ubuntu cdtje meenemen, in PC stoppen, opstarten:

"Maar hij doet het toch gewoon?"

Door Tweakers user Wildfire, vrijdag 24 oktober 2008 00:23

Yep, same here. Ook al heb ik dan geen IT-gerelateerde studie gevolgd: het feit dat computeren je hobby is, betekent voor velen al dat je èn alles kunt oplossen èn dat ook nog eens graag doet.

Nou heb ik inderdaad erg veel computerkennis opgedaan en kan ik zo goed als alle problemen wel fixen, maar ik begin er echt moe van te worden eigenlijk. Zeker omdat ik tegenwoordig een baan heb en dan zeker 's avonds geen zin meer heb om andermans problemen op te lossen.

Maar goed... ik heb het al aardig afgebouwd door alleen nog in het weekend te komen, dus haastklusjes vervallen sowieso al. En nieuwe klanten accepteer ik niet meer, ik kom alleen nog bij diegenen bij wie ik al vaker ben geweest.

Door Djordje, vrijdag 24 oktober 2008 00:24

Ach, ik heb er niet zo'n last van. Vind het helemaal niet erg om even naar de computer van een familielid of vriend te kijken als 'ie t niet doet. Maar je verhaaltje is inderdaad wel herkenbaar...

Door Tweakers user TerraGuy, vrijdag 24 oktober 2008 00:36

Was daar niet zo'n kostelijk topic over op GoT vól klagende Tweakers? :+

Door Tweakers user LinuX-TUX, vrijdag 24 oktober 2008 00:40

LOL ROFL :D

PRUTSER :p

Nee hoor, komt me bekend voor. Maarja, ik was al tux'er sinds m'n 13e en heb vanaf toen af aan ALLES objectief vanaf een zijlijn zitten bekijken (ben geen WIN noch TUX fanboy, maar leun naar linux vanwege de vrijheid/TWEAKABILITY). Wat jij doet met theoretische shit (waar ik totaal geen behoefte aan heb) heb ik gedaan met 'usability'. Kijk en leer :Y) observeer, neem waar, interpreteer EN is het bruikbaar?

Ik weet dus van HEEL veel 'middelmatig' tot 'weinig' (kleine stukjes ook heel veel). Wat mij weer een all-rounder maakt en dus anticiperend op alles. Daarnaast kom ik uit voor 99% wel uit de huis-, tuin- en keuken-probleempjes en wat over blijft, zeg ik vriendelijk gedag tegen TENZIJ er wat tegenover staat OF het directe (lees gezin) familie betreft.

Achja, welkom in de echte passie club ... als je je er niet vertrouwt mee voelt, ontken dan je interesse/studie en ga een ander vak leren ;) :Y)

Door Tweakers user crisp, vrijdag 24 oktober 2008 01:38

Ik zeg altijd dat ik thuis linux draai en dus geen verstand heb van windows :P (ook al gebruikt ik wel windows, m'n linux bak is al een tijdje d00d)

Door Tweakers user Andros, vrijdag 24 oktober 2008 02:08

Ach, ik ken het ook. Grootste probleem blijft dat mensen allerhande goedkope troep kopen (of krijgen van KPN, experiabox etc) waarmee je alleen datgene kunt wat er op het cd-rommetje staat. Support op de website, nergens te vinden. Vandaag nog meegemaakt dat het cd-rommetje van KPN's experiabox niet werkt op Vista en er op internet dus niet een twee drie een normaal instelprogseltje te vinden is. KPN's website werkt ook weer niet mee etc etc. Of exotische Bart Smit hardware zoals goedkope webcams, ook enkel miseri met support. Terwijl ik daar persoonlijk nooit last van heb omdat ik gewoon dingen van normaal supporte merken haal.

Om nog maar te zwijgen over recovery cd's. Welke randdebiel heb die krengen bedacht :|

Door Tweakers user Parabellum, vrijdag 24 oktober 2008 03:09

Zo herkenbaar, de luiheid van de omgeving om zichzelf wat verder te verdiepen in de computer materie :) Gewoon voor jezelf de grens trekken en verwijs naar Google. Mijn ervaring was op een gegeven moment dat iedereen aan de deur kwam en ik bijna een fulltime job had als call centre om problemen op te lossen, kwam zelf steeds minder aan puteren toe en de lol van mijn eigen pc ging er zelfs bijna van af, kon geen foutmeldingen meer zien.

Trek je grens en zeg gewoon waar het op staat, je hebt er geen tijd voor en je schaarse vrije tijd deel je liever zelf in. En dat air gedrag komt me bekend voor. Ik hoefde nooit wat van iemand te hebben om er aan te sleutelen, herinstalleren etc etc, maar een kleine verassing kon er nooit af, het gaat me om het gebaar van waardering, zegt genoeg.

Dus sluit je helpdesk toko ;)

Door Tweakers user Asitis, vrijdag 24 oktober 2008 07:56

Ik denk dat ongeveer elk lid van T.net dit herkent :P Toevallig had ik er gisteren nog een. Maar er zullen er net als ik vele zijn die voor de frustraties gewoon een kleine vergoeding vragen (je bent toch tijd kwijt, en bij de servicedesk van een winkel vragen ze 3x zoveel).. En dan vooral bij systemen die ramvol zitten met virussen...

Door Tweakers user X-DraGoN, vrijdag 24 oktober 2008 08:14

Ondertussen begin ik al spontaan te braken als ze me die vraag nogmaals stellen. Vroeger deed ik het graag en zonder problemen offerde ik mijn weekends daaraan op, maar dat is langzaam terug gelopen toen ik een 'kleine vergoeding' ben beginnen vragen.
Oplossing voor het probleem:
- kleine vergoeding vragen
- Zeggen dat je geen tijd hebt op die bepaalde dag
- verwijzen naar Google (ja, deze laatste is hopeloos meestal)

Zéér herkenbaar inderdaad, zo herkenbaar zelfs dat ik afgelopen week met iemand op het werk een ongeveer hetzelfde verhaal heb gedaan... Schrikwekkend hetzelfde...

Door Tweakers user Malarky, vrijdag 24 oktober 2008 08:45

Jah tis inderdaad hypocriet als ik erover nadenk. Als bijbaan werk in een computerzaak waar ik tientallen euro's moet rekenen voor het repareren voor een pc en na mijn werk ga ik dan naar een verre kennis waar ik de pc gratis fix.

Door Tweakers user punisher007, vrijdag 24 oktober 2008 08:46

Dan moet je mensen uitleggen dat je toch vooral bezig bent met het bestuderen van computers op een theoretische manier. Lineaire algebra. Datastructuren en algoritmen. Algebra en discrete wiskunde. Formele talen. Human-Computer Interaction. Neurale Netwerken.
Smoesjes :) Grapje ofcourse. Wel erg herkenbaar. Wat ook mooi is, is als men eerst een andere "handige" kennis heeft geraadpleegd die alles heeft verneukt en men dan verwacht dat jij het wel even komt oplossen.

Door Tweakers user PoisonouZ, vrijdag 24 oktober 2008 08:53

Gewoon eisen stellen, zo ga ik zeker niet meer naar mensen toe als het om een probleem met de pc zelf gaat. Breng maar langs dan wil ik er wel naar kijken. Normaal zit je toch 90% van de tijd te wachten omdat het scannen op virussen/spyware gewoon lang duurt. Kan ik dus best tussen andere zaken door doen. Ook remote access is erg handig. dan hoeft de PC niet eens meer gebracht te worden :)

Problemen met internet wil ik soms wel even voor langs komen, maar wel als ik zin heb. Meestal is dat niet direct en krijg ik de volgende dag wel een telefoontje: "Ja, ik heb het modem toch nog even herstart en toen deed hij het opeens weer."

Door Tweakers user bechown, vrijdag 24 oktober 2008 08:57

Ik zeg altijd dat ik alleen familie help.. Maar zeg ze wel welke dingen ze zouden moeten doen om het probleem op te lossen.. mondeling ben je binnen een kwartier klaar maar als je een PIII installatie van Vista moet doen (omdat dat de laatste versie is) dan moet je ze eerst overtuigen dat het verkeerd is en dan weer XP installeren en elke fout(menselijk) die je maakt wordt onder een vergrootglas gestopt..

Tip: als je überhaupt het gaat/kan oplossen, verschuif het zo ver mogelijk voor uit.. Hiermee wordt de drempel groter als ze weer een probleem hebben..

Door Tweakers user Kettrick, vrijdag 24 oktober 2008 09:02

Je moet mensen gewoon een mac aansmeren, dan bellen ze niet meer... >:)

Door Tweakers user MisterData, vrijdag 24 oktober 2008 09:03

Ik weiger tegenwoordig gewoon PC-hulp (anders dan korte vraagjes per mail), behalve aan familie-leden.

Mensen kunnen als ze écht willen hun computer gewoon naar de MyCom of een andere toko brengen en hem daar laten maken (voor veel geld). Waar ik vroeger nog wel eens naar mensen toeging om daar problemen op te lossen of dingen te installeren, kost me dat nu gewoon veel teveel tijd en levert het nauwelijks iets op. Het is ook gewoon niet [em]leuk[/em] om steeds maar Windows te installeren... Ik snap het wel als mensen me kort iets willen vragen (meestal in de trant van "Welk merk hardware moet ik kopen?" of "Wat heb ik nodig voor een netwerk?") en dan antwoord ik graag, maar wel per mail, zodat ik zelf kan beslissen wanneer ik dat doe.

Ik heb op mijn website op een gegeven moment gewoon een statement gezet met "ik fix geen PC's meer" met redenen erbij, en steeds als ik een vraag krijg waar ik geen zin in heb verwijs ik mensen daar gewoon naartoe door, waarna ze het meestal wel begrijpen (en wellicht een andere whizzkid inhuren).

Door Tweakers user pcprutser, vrijdag 24 oktober 2008 09:10

niet dat ik het erg vind om mensen te helpen (helemaal niet, leer ik soms ook van :) )
MAAARRR: mensen beginnen tegen mij altijd: 'jij weet toch alles van computers?' euuhhh, nee (niemand weet alles ;) ) maargoed mijn antwoord: 'redelijk' (komop we gaan niet overdrijven :p)
En dan begint het: 'ja, mijn zoon zit in *land*, en zijn pc moet af en toe aan om *reden*, maar mij lukt het niet, kun jij er een keer naar kijken?'
Zoiets kun je eigenlijk niet weigeren, maar het liefst doe je het wel (a)

En mijn ouders weten iedereen tegenwoordig ook al aardig naar mij te sturen (hallo! ik heb ook nog m'n eigen prive leven!)
Verjaardagen zijn tegenwoordig mijn grootste vrees! Mensen weten je altijd te vinden!!! AAAAHHHH, ik ben op een verjaardag, niet op een of andere helpdesk :s
Ook heb ik een hekel aan telefonisch 'helpdesken', mijn opa (echt respect voor iemand die op die leeftijd, 75 jaar, nog zoveel met computers kan!) belt altijd eerst, meestal kost het mij een half uur om uit te leggen dat iets niet gaat. Uiteindelijk wordt het meestal een bezoekje (wonen op 20km afstand :D) later in de week.

Ach het is niet erg, het komt alleen zo ongelegen altijd :S

Door Tweakers user Sebas1979, vrijdag 24 oktober 2008 09:12

los van alles wat er al gemeld is, is het ook zo apart om te merken dat als mijn broer(tje) een uur op zn kop onder de motorkap van iemands auto heeft lopen beunen, men daar zonder enige problemen 50 euro voor lapt, maar dat als ik geld vraag voor computerklusjes er nogal eens raar gekeken wordt.
(maar doe dat tegenwoordig toch: PC probleem? langsbrengen dat ding, en 15eu per uur. en dan alleen bekenden, familie wel gratis... en oh ja, logmein is heel fijn :) )

Door Tweakers user bas-r, vrijdag 24 oktober 2008 09:27

Daarom draag ik tegenwoordig in de buurt van mijn famlilie deze trui. Werkt goed.
http://www.thinkgeek.com/apparel/hoodies/8cd1/

Door DNS, vrijdag 24 oktober 2008 09:51

ik zeg gewoon dat ik alleen met mainframes werk,
en dus niets van gewone computers weet.
meeste mensen kennen het woord en daar houdt het mee op.

ik hou me ook wijselijk stil als op feestjes over pc's wordt geluld door hobbybobs

Door Tweakers user froggie, vrijdag 24 oktober 2008 09:56

Volgens mij loopt iedereen hier vroeg of laat tegenaan :) Er zijn wel moment geweest dat er 5 tot 6 pc's onder m'n bureau stonden :s Toen ik ging studeren was ik er klaar mee, ik had er simpelweg de tijd niet meer voor. Gelukkig is m'n moeder tegenwoordig al het eerste filter en houdt ze de boot bij collega's al af wanneer die er om vragen.

De strikte limit is gezinsleden en vriendinnetjes. En het gezin zit tegenwoordig op een Mac, dus daar heb ik nog maar weinig werk aan. Over het algemeen beperkt het zich tot "ik wil dit of dat, welk programma moet ik daarvoor gebruiken?". Vrienden komen nog wel eens met foldertjes waar laptops in staan met de vraag welk van de drie modellen die daar uitgezocht hebben ik zou nemen. Da's nog best, maar verder dan dat gaat het niet.

Door Tweakers user Cyphax, vrijdag 24 oktober 2008 09:59

m'n linux bak is al een tijdje d00d
Wat, of ik 'm even wil komen repareren?? Grrr!

Dit is trouwens mega herkenbaar. In de meeste gevallen kan je na een kwartiertje zoeken wel uitvinden wat de oorzaak is, en als alle software-dinges goed staat, is de hardware kapot. Simpel. Tuurlijk is het in theorie mogelijk dat die vage geluidskaart brakke drivers heeft, maar dan geven ze maar een paar tientjes uit aan een fatsoenlijke hoor. :P

Door Tweakers user MaNDaRK, vrijdag 24 oktober 2008 10:04

Heel herkenbaar allemaal...

Wat ik trouwens het vervelende vind is dat je je op verjaardagen e.d. als eerste aanschieten. Hallo, mag ik niet eens even de jarige feliciteren :?

Door Tweakers user Fiander, vrijdag 24 oktober 2008 10:10

Ik ben er vroeger ook vaak ingetuind.
Maar op een gegeven moment zie je het licht, als jij hulp nodig hebt ( er moet iets getimmert worden ) moet er ook betaalt worden, dus ben ik toen ook geld gaan rekenen.

Wat ook gebeurt is. PC doet het niet, blijkt het 'handige neefje' iets gedaan te hebben, heb toen gevraagd of ze dat neefje konden bellen, en ben weggegaan.

hobby is leuk, maar als het op werk begint te lijken....

Door XS4Wie, vrijdag 24 oktober 2008 10:12

Gewoon een uurloon vragen, verdien je of nog lekker wat bij, of het hoeft ineens niet meer :)

Door Tweakers user Cr1mp, vrijdag 24 oktober 2008 10:13

zo herkenbaar

alleen omdat je een ict studie volgt kan je het maken ...

volg een gamedesign opleiding.. niet echt relevant..

Door Morphine, vrijdag 24 oktober 2008 10:26

De truck: gewoon niemand meer helpen en doorverwijzen naar de lokale computerboer.


Door Tweakers user Greyh0und, vrijdag 24 oktober 2008 10:40

http://www.javameblog.com...uy-wants-you-to-know.html

=D

Je stukje is wel aardig herkenbaar. Gelukkig heb ik niet veel familie die weet dat ik veel met computers werk :P

Door Tweakers user OverSoft, vrijdag 24 oktober 2008 10:55

Ik heb erg lang bij mensen thuis hun computer gefixed. Best een leuke bijverdiensten, alleen op een gegeven moment ben ik er mee gestopt (was een echt bedrijf gestart en ik had er simpelweg geen zin meer in).
Ik krijg nog steeds af en toe de vraag of ik iemands PC kan fixen, maar tegenwoordig zeg ik gewoon NEE. Ook als het familie is.
Ik ben niet voor niets gestopt met m'n baantje toen en ik ben geen wandelende computer encyclopedie.

Door Tweakers user JanDM, vrijdag 24 oktober 2008 10:55

Erg herkenbaar :)
Dan moet je mensen uitleggen dat je toch vooral bezig bent met het bestuderen van computers op een theoretische manier. Lineaire algebra. Datastructuren en algoritmen. Algebra en discrete wiskunde. Formele talen. Human-Computer Interaction. Neurale Netwerken.
Klopt, als je zegt informatica te studeren denken veel mensen nog steeds dat je leert hoe je een computer uit elkaar haalt en weer in elkaar zet, of dat je heel de dag achter een pc werkt... Terwijl het meeste op papier gebeurt en meer tegen wiskunde aan zit :)


Door domi235, vrijdag 24 oktober 2008 11:03

Heel herkenbaar.. Paar jaar heb ik dit soort klusjes gedaan maar heb het er echt hard mee gehad, precies om de redenen die jij beschrijft. Na een paar jaar gaan de vreemdste mensen je opbellen. Degene die je op straat nog niet aankijken. Nee bedankt.

Toen ik dan ook bekend maakte dat ik ermee ging stoppen bij iemand, werd me doodleuk verteld: "ja ik merkte al dat je geen tijd meer hebt, dus dit werkt niet". Ja WTF, en bedankt. Sorry dat ik geen gebruik maak van een SLA waarin staat dat ik binnen 3 minuten op je stoep moet staan omdat je internet niet meer werkt doordatje bandbreedte wordt opgeslokt door spam en spyware. Maar dan dagen erna wel een mailtje sturen dat weer iets niet werkt. Juist, in de vuilnisbak ermee.

Door Tweakers user bonus, vrijdag 24 oktober 2008 11:10

Ik heb er niet voor gestudeerd maar het is in de loop der tijd zo gegroeid. En dan komen er de meeste vreemde (lees onbekende) mensen op je af van " jij hebt toch verstand van computers, want...". Je krijgt niet eens kans om nee te zeggen, want je wordt al meteen met het probleem opgezadeld en men verwacht eigenlijk ook dat je binnen 1 minuut de pasklare oplossing voor ze aandraagt. En als je het dan idd niet weet meteen iets van "oo ik dacht jij weet dat wel...:( )
Wij tweakers moeten deze zware last met ons dragen het is niet anders hahahaha

Door Tweakers user BaRF, vrijdag 24 oktober 2008 11:13

Haha ik heb die "No i will not fix your computer" trui ook, maar ik wil er ook nog een met "No i will not fix your TV/Harddiskrecorder/whatever" :P

Door Tweakers user TrekDude101, vrijdag 24 oktober 2008 11:24

Als je dit zo leest, samen met alle reactie, dan krijg je al gauw de indruk dat echt niemand, behalve tweakers dan, normaal met hun computers om kunnen gaan. Het zal waarschijnlijk wel niet zo zijn, maar ja.

ps: Ik heb deze ervaringen ook

Door Tweakers user martennis, vrijdag 24 oktober 2008 11:26

so familiar!
elke week komt er bij mij wel weer een vriend/famillie-lid/kennis aankloppen met een probleem.. als ik er geld voor had gevraagd elke keer als ik iemand had geholpen was ik flink opweg naar het miljonairschap.. :P

maar inderdaad, soms zijn er gewoon problemen die je niet kan oplossen: hdd stuk, voeding stuk.. van de week nog een vriend met een raar probleem: afspelen van een film in WMP hing de pc, terwijl in een aantal anderen gewoon goed ging.. ook af en toe willekeurig vastlopen.. ik kwam er dus maar niet achter, en meteen kreeg ik al het gevoel dat hij dacht dat ik een IT-er van niets was ofzo, terwijl ik de week daarvoor nog de pc voor zn broer gefixt had.. erg frustrerend.

Door Tweakers user Blokker_1999, vrijdag 24 oktober 2008 11:30

Herkenbaar voor iedereen, vooral dan als je zelfs als 'specialist' de bal er eens een keertje naast slaat zoals ik de laatste keer gedaan heb. Was er zeker van dat de modem defect was en het bleek de NIC te zijn, het geval aan anderen uitgelegd en iedereen plaatst de schuld in eerste instantie bij de modem.

Door Tweakers user Hobbles, vrijdag 24 oktober 2008 11:40

ik heb tegenwoordig een "No I will not fix Vista" trui aan. Ik weiger om aan Vista te sleutelen. Vista is zelfs een van de redenen waarom ik op Mac OS ben overgestapt.

Gewone vraagjes beantwoord ik wel, zelf de problemen oplossen doe ik ook steeds minder. Alleen voor hele goede vrienden en directe familie.

Door Tweakers user Yuri de Jager, vrijdag 24 oktober 2008 11:41

Deze evolutie ben ik ook doorgegaan. Opgelost door:

- Geld vragen. Dan valt zeker 50% al af. Zwart een vloertje leggen of een stoepje betegelen kost gewoon geld en dat vind men heel normaal. Een PC fixen in je vrije tijd is exact hetzelfde. En niet te zuinig, gewoon 15-20 euro per uur of meer. Stoepje laten leggen kost meestal het dubbele.
- Niet meer langs gaan, maar het probleem bij jou laten brengen. Als het probleemgeval niet komt, weet je meteen dat het niet belangrijk is, of men heeft het zelf al opgelost.
- Na enorm veel tijd verspild te hebben met crappy hardware (Packard Bell, Aldi, 2e handsje, enz.) heb ik gewoon de eis gesteld dat ik de PC wel wil maken, maar alleen als ik hem zelf heb gebouwd en geinstalleerd. Dit is de beste stap die ik ooit heb gedaan op dit vlak :) Scheelt enorm veel problemen (lees: tijd) op hardware en OS vlak. Bovendien kan je mensen soms echt blij maken, omdat met een nieuwe PC opeens wel alles gladjes werkt. Dit omdat men meestal geen idee heeft dat hardware hopeloos verouderd is. Mijn ervaring is dat men daar ook best wel wat geld voor over heeft.

Door Tweakers user Jungian, vrijdag 24 oktober 2008 11:46

Kennisgebrek heb ik eigenlijk nooit last van gehad bij het oplossen van problemen op user-niveau (oftewel : het werd altijd opgelost), Tegenwoordig ik echter geen zin en/of tijd om voor elk probleempje naar iemand toe te gaan...

De enige persoon waar ik nog wel tijd vrij voor wil maken is (uiteraard) mijn oma. Gelukkig heb ik die een PC gegeven met Ubuntu GNU/Linux, zodat ik daar alleen maar positieve berichten van hoor en ze kan experimenteren/aanklikken/doen wat ze maar wil op die computer. Hetzelfde geldt voor mijn thuissituatie (ik woon nog steeds thuis) : ook m'n ouders werken naar volle tevredenheid met Ubuntu GNU/Linux, wat mij dus ook op dat vlak geen werk verzorgd.

Effectief heb ik dus de enige twee belangrijke probleembronnen uitgeschakeld en kom ik aan de andere problemen toe wanneer ik daar tijd _en_ zin in heb. Voor snellere (of in sommige gevallen _uberhaupt_) service moeten ze maar naar een computerwinkel gaan.

Door Tweakers user LuckY, vrijdag 24 oktober 2008 12:11

Komt zoooo bekent voor.
Ik fix alleen nog voor 1ste en 2de graads familie.
Bekijk per scenario of ik er iets voor vraag of niet.
En vaste klanten van mij vaders zaak.
Anders kijk ik of ik zin heb en/of geld nodig heb :+
1 Tip Imagen :+
Mijn moto blijf : I will fixx your pc but wont save your docs
9/10 hebben toch geen belangrijke documenten.


Ook leuk voorbeeld:
Broers vriendin : Mijn oom heeft veel problemen met de pc kan je er niet gaan kijken.
/me, Kijkt er wel even naar.en heeft probleem opgelost
* LuckyY wordt 2 weken later gebeld om weer langs te komen voor ander probleem
* LuckyY wordt 3 dagen later weer gebeld
* LuckyY werd gebeld door $ vriend van oom van mijn broer zijn vriendin.

Het was dat die maand niks te doen had en toch 500 euro verdient >:) daarna geen last meer gehad van hun

Door Tweakers user Garrett, vrijdag 24 oktober 2008 12:18

Hahaha BaRF, dat shirt moet ik nog eens hebben, was ook het eerste waar ik aan dacht bij het lezen hiervan... geweldig :D
Ook zeer herkenbaar bij mij, ook als het een keer niet weet idd :D

Leuke blog... heb me helemaal bescheurd :D :D

Door Tweakers user kami124, vrijdag 24 oktober 2008 12:51

Zo zeg ik had altijd gedacht dat andere tweakers niet zo dom als mij waren geweest. Want ik heb hier hetzelfde gehad, eerst m'n ouders pc problemen verholpen, vervolgens de kennisen en familie van m'n ouders hun pc problemen verholpen en vervolgensmij mijn eigen vrienden ook enz. enz.

Op den duur ben ik gewoon kleine bedragen gaan vragen en is mijn quote: google is your friend bijzonder niet populair geworden bij mijn vrienden :)

Door Erwin, vrijdag 24 oktober 2008 13:47

Het is inderdaad niet aan te slepen als mensen je weten te vinden, maar een man heeft maar beperkt vrije tijd dus ik fix pc's voor hier en daar familie en een goede vriend of vriendin. Voor alle andere hanteer ik gewoon de helft van het uurtarief wat mijn baas voor me vraag en dan hoeft het ineens niet meer --> probleem opgelost :p

Door Tweakers user NEOeo, vrijdag 24 oktober 2008 13:50

Gewoon zeggen dat je geen zin/tijd hebt. KLAAR

Door Tweakers user gsmurf, vrijdag 24 oktober 2008 13:57

Ken het probleem. Had op een gegeven moment iemand uit de straat (kende 'm niet) aan de deur: "Ik heb gehoord dat jij verstand hebt van computers". Toen was ik er klaar mee, inmiddels heb ik er geen last meer van... mijn oplossing:

- M'n vader een mac aangesmeerd (nooit meer langs hoeven komen voor computer problemen).
- Problemen op windows vraag ik 25 euro per uur voor.. Tevens meld ik erbij dat ik zelf geen windows gebruik en daardoor ook niet heel veel diepe kennis ervan heb, dus dat het misschien wel weggegooid geld is.
- Vrienden en familie met OSX of Linux help ik gratis. Wanneer ik voor iemand linux moet installeren, forward ik tevens ssh naar die doos, zodat ik er vanaf thuis op kan. Hoef voor deze mensen dus ook nooit de deur uit (tenzij er een netwerk issue is).

Door Joost, vrijdag 24 oktober 2008 14:15

Ach jongens,

Je moet het gewoon per situatie bekijken. Familie is natuurlijk nooit een probleem. Maar aan de andere kant, als ik bij iemand een avondje langs moet gaan om zijn pc te fixen en ik kan die persoon een half jaar later bellen met de vraag: "kan jij een muurtje stucken?" is dat natuurlijk ook geweldig!

Kortom: Je hebt elkaar soms nodig.... Het klinkt heel lomp maar ik wil best een pc fixen voor iemand die ik later wel eens nodig zou kunnen hebben. Geloof me, als je je huisje verbouwd en je kent een loodgieter, stuckedoor en een electricien die bij jou in de 'schulden' staan is het altijd fijn.

Bekijk het gewoon per situatie.. Maar de vriendin van de achterneef van de buurman kan bij mij ook de boom in ;)

Door Tweakers user radicalEMT, vrijdag 24 oktober 2008 14:18

Herkenbaar! Grappig ook dat er in de reacties veel mede-tweakers te lezen valt dat regelmatig een Mac wordt geadviseerd aan ouders. Ook ik heb jaren geleden mijn moeder een iMac geadviseerd, een keuze waar we beiden tot op heden nog geen spijt van hebben gehad.

Verder nog wat tips:

- RealVNC. Mijn vader heb ik RealVNC laten aanschaffen (Vista, licentie voor XP is gratis), ik log even op z'n systeem in als hij hulp nodig heeft en fix het vaak relatief snel.

- Legale software. Ik werk alleen met legale software, hoe vaak ook het verzoek komt om even een XP cd'tje te ritselen. Levert minder gezeur op bij installatie en het is gewoon fair.

- Vaak maak ik de afspraak, jij kookt lekker voor mij, terwijl je dat doet fix ik je pc en dan eten we samen (terwijl de installatie van XP doorloopt ;-) )

- Als je hardwareadvies geeft, dat ook duidelijk maken dat het geen richtlijn is, maar een exact advies. Te vaak meegemaakt, van "dit moederbord was toch veel goedkoper" en dan uren bezig zijn om het toch stabiel te krijgen.

Door Axel, vrijdag 24 oktober 2008 14:35

Zeer herkenbaar,
Laatst kreeg ik een telefoontje van een oud collega waar ik 3 jaar niet mee had gesproken. Hoe gaat ie, bla bla bla gezellig bla bla...

Na een kwartiertje, hey waar ik voor bel... mijn schoonmoeder heeft een computer en kan niet meer op het draadloze netwerk en de vraag of ik maar ASAP zo snel mogelijk langs wilde gaan bij die vrouw die ik nieteens ken.

Ja tuurlijk wil ik dat doen was mijn eerste reactie...MAAR dan heb ik wel wat gegevens nodig zodat ik eerst wat drivers kan downloaden.

Geef mij maar
- type processor
- hoeveelheid MB
- merk en type ram
- rotaties per minuut van de harde schijf
- type moederbord, revisie moederbord
- merk en type harde schijf
- type Wlan kaart
- type router

Ik wacht nu nog tot hij de gegevens bij elkaar heeft. Nu kan ik weer verder met mijn eigen zaken ;)

Door Tweakers user bonus, vrijdag 24 oktober 2008 14:42

ja idd geld vragen is meestal al 50% afvallers gegarandeerd. Krijg ook steeds van " ja dat weet ik toch niet, ik heb er geen verstand van". Dan zeg ik meestal je rijdt toch ook auto, dat heb je toch ook moeten leren, waarom is je computer dan ineens anders.
Beetje tijd erin stoppen om te doorgronden wat er gebeurd en je kunt 80% van de problemen zelf oplossen. En anders tik het maar eens in in Google.

Helaas is dat al vaak teveel gevraagd... :(

Door Tweakers user isama, vrijdag 24 oktober 2008 15:16

ik doe MBI, dan leer je dat dus wel; maar meestal heb ik een goed excuus: "ik ondersteun geen windows" :D

Door Tweakers user Websmurf, vrijdag 24 oktober 2008 15:45

hehe.. aardig herkenbaar ja :p

ik ben er zo goed als helemaal mee gekapt.. alleen voor goede vrienden en familie nog..
en dan is een kopje koffie en een koek genoeg hoor.. 't is op die manier wel gezellig eigenlijk :p

Door Tweakers user Tags NL, vrijdag 24 oktober 2008 16:46

Het is zo herkenbaar dit inderdaad :) en :( tegelijkertijd. Volgens mij werkt het volgende scenario misschien:

- Hij/zij "Mijn computer doet raar, jij bent toch wel handig met computers? Zou je eens willen kijken?"
- Jij: "Jij bent toch <vul beroep hier in, bijvoorbeeld schilder> ? Jij bent toch handig met een kwast? Mijn huis ziet er aan de buitenkant niet zo goed meer uit, zou je mijn huis eens willen schilderen?"

Weet niet of het werkt, maar het komt toch op hetzelfde neer? Ze verwachten dat je altijd maar tijd hebt en alles (gratis) doet zonder na te denken over wat zij voor jou kunnen doen...

Door Tweakers user Kosty, vrijdag 24 oktober 2008 16:56

@ Axel, lol @ die overbodige data _o- die moe ik echt onthouden, en ja hoor, hier gebeurt net hetzelfde. Zelfs in onze school vraag de systeemadmin mij om hem te helpen :P

Maarja, wat krijg je er voor terug ? "Bedankt" en als het dan niet lukt is het 3x slechter 8-)

Door Tweakers user ThePiratemaster, vrijdag 24 oktober 2008 19:41

niet kan oplossen? hoe bedoel je dat?


erg herkenbaar jah :). gewoon een moeilijke techniche vraag stellen over defragmetantie van klasse c compiler op kernel niveau en zeggen dat ie dan maar een nieuwe windows installatie moet doen ;)

Door Tweakers user markvt, vrijdag 24 oktober 2008 19:54

Moet zeggen sinds ik kaspersky heb ontdekt is het aantal calls rigoreus gedaald :) Heb ze allemaal kaspersky verkocht en de meeste bellen alleen om hun licentie te updaten. Ideaal, vaak zijn het problemen met spyware en andere zooi die je met een goede AV zo kan voorkomen.

Daarnaast geen support op illegale "rommel" en de problemen lijken allemaal verdwenen.

Door Tweakers user joopata, vrijdag 24 oktober 2008 20:00

Ook ik kan dit probleem, het lukt me negen van de tien keer wel maar de tiende keer gaat het niet en dan zijn de rapen gaar! Ik dacht dat jij zoveel van computer wist? .Ik heb tegenwoordig mijn antwoord klaar. Ik geef deze link en daarna worden ze heel stil.¤60.- per uur en ik om ook weer.
http://www.digiprofs.nl/computerhulp/tarieven.html

Door bram, vrijdag 24 oktober 2008 20:17

Lol, nogal herkenbaar =)
En ik ben dan nog maar 15, maar goed, XP herinstalleeren is meestal goed genoeg :)
Nu jah, ik ben blij dat ik niet de enige ben die dit ervaart :)

En prachtuitdrukking gewoon: Met zo'n air van: "Wat ben ik teleurgesteld in jou, sukkel."
Lol!! =D

Groetjes

Door Tweakers user TomBongers, vrijdag 24 oktober 2008 21:12

Ik moet zeggen dat je verhaal mij zeer herkenbaar voor komt.

Ik heb op het moment dat ik full time ben gaan werken ook tegen de meeste mensen gezegd dat ik er mee ben gestopt dat gehobby.

De meeste mensen warderen het toch niet. Ze gaan er van uit dat jij het altijd maar leuk vindt om andermans problemen op te lossen.

Ik heb wel eens wat voor mensen gedaan waar ik na een uur nog niet was gevraagd of ik iets wou drinken. Ik ben daar ook niet heel erg lang meer gebleven en heb ze even verteld dat ze de volgende keer naar bedrijf kunnen gaan.

Momenteel doe ik alleen de PC van mijn ouders en een paar hele goede vrienden nog.

Door Tweakers user Swelson, vrijdag 24 oktober 2008 21:33

Erg herkenbaar. Ook al doe ik dan een economische studie en niks met IT.

Veel mensen weten het en die vragen zijn dan ook onvermijdelijk. Enige tijd echter, heb ben ik naar de KvK gestapt en heb me ingeschreven als onder andere computer-problemen-oplos-mannetje.

Als mensen weten dat je dat als werk doe vragen ze het minder snel en anders vinden ze het eerder normaal om je te belonen.

Just a tip ;)

Door Tweakers user TD-er, vrijdag 24 oktober 2008 21:58

Ook leuk is als mensen je advies vragen voor een systeem en bij het volgende probleem (meestal een week later) blijkt dat ze toch een budget-systeem (budget als in brakke onderdelen) hebben gekocht op aanraden van het buurjongetje of die ene collega.
Of nog mooier, dat ze zich echt enorm hebben laten afzetten, zoals mijn oom die voor zo'n kleine 500 euro een PC uit 2001 heeft laten aansmeren door een rus in de kroeg (je verzint het niet).

Door Tweakers user sven93, vrijdag 24 oktober 2008 22:33

Lol idd een veel voorkomend voorval

Vroeger werkte ik en men pa ook regelmatig aan de pc van meneer x of mevrouw y

Maar sinds enige tijd begind dit erg te vervelen en als je dan in hun ogen ietsje teveel rekend is het van " amai das ook niet goedkoop " ( terwijl ze in de winkel wel " ietsje " meer rekenen )

Ook een mooi voorbeeld zijn zo van die " goede vrienden " die je eerst een x aantal maanden niet meer kennen , dan plots lopen ze de deur plat en dan mag jij eens zijn rotzooi opruimen .

Nu werk ik zelf in een computerzaakje en als meneer x eens belt : ja sorry maar ik doe dit niet meer als hobby werk nu bij ...... dus breng hem maar naar daar ....... :D

De enige mensen waarvoor ik nog met plezier werk zijn echt goede vrienden van mij of van mijn ouders

Door Tweakers user qless, zaterdag 25 oktober 2008 12:30

Idd gewoon geld vragen, dan stopt het al grotendeels, plus zodra er een WPA melding is ik ook al niet eens meer wil helpen, ga niet die illegale zooi fixen.

(levert meestal wel wat rara blikken op, totdat ik uitleg dat ik moet leven van software maken en dus mijn software ook netjes koop )

Door Tweakers user Gé Brander, zondag 26 oktober 2008 01:47

Laatst nog twee gehad. De eerste spreek ik bijna nooit, of ik zijn MSN werkend kon krijgen. Nou ja, breng je laptop maar langs ik kijk wel even, pc's kijk ik zowiezo niet naar. NTFS probleem opgelost, MSN geinstalleerd, en toen hij hem weer op kwam halen: Dat is dan 70 euro alsjeblieft. Zonder morren werd mij betaald en hij blij weg en ik 70 euro in mijn handen voornog geen 1 uurt werk :)
Tweede, ik heen, want haar internet deed het niet meer, een tante van mijn vrouw. Prima mensen, dus ik vind dat echt niet erg. Kom ik daar, had ze de netwerkverbinding uitgeschakeld :) Dus ik na 2 minuten klaar. Maar ze had nog wat vragen. Nou prima, kom maar op, ik kom daar graag en vind het niet erg dat ik wat moet uitleggen en tussentijds SP3 nog even geinstalleerd en andere updates voor XP. Na 2 uur ging ik weg en ving ik 100 euro nadat ik had aangegeven dat ik ruim twee uur bezig was geweest, dus dat is dan 2 x 50 euro. Betalen ze graag, want ze hebben weer het idee dat alles goed werkt en er geen problemen meer zijn. Met mijn gewone werk vang ik niet zoveel per uur. Nu is dit buiten mijn werktijd om in mijn vrije tijd, dus dat mag best duur betaald worden.
En het mooiste is, is dat het op die manier behoorlijk ontmoedigend werkt om mijn snel weer eens te bellen. Die keren dat ik kom is het de moeite waard voor hen en voor mij. Dus twee partijen blij.

Ik kom ook alleen maar als het mij uitkomt natuurlijk.

Door Adramalech, maandag 27 oktober 2008 19:03

maar dit is toch simpel op te lossen?

ga naar thinkgeek.com of large.nl en koop gewoon een:
"No I will not fix your computer..." shirt.
weg problemen :-)

Door Tweakers user 961, maandag 3 november 2008 01:04

Herkenbaar verhaal deze blogpost :) Soms komen mensen echt met vragen.... en dan ben ik nog wel gecertificeerd in WindowsXP en Office 2007, dus ook die vragen weet ik dan nog vaak wel, maar soms "Ik krijg telkens een system freeze als ik dat dit en dat ook nog doe...." zou je zeggen dat je dan antwoord "Doe dat dit en dat dan ook niet!" ... maar gebruikers willen meer uitleg, of soms dingen kunnen met een computer die het helemaal niet aan kan. "Ik krijg X-spel niet soepel draaiend. " ... Nieuw Systeem suggereer je dus, want nou komt het "Deze computer is nog gloednieuw, ik heb hem 3 jaar geleden nog gekocht!" ... hmmja, en leg dan maar de wet van Moore uit. :P

Door Eljoeri, donderdag 27 november 2008 15:49

OMg yu'r so right !

Door Tweakers user ITaliaan, donderdag 4 december 2008 16:09

@ c70070540

Zo jij durft! Je rekend de tante van je vrouw 100 euro voor twee minuten werk en 1 uur en 58 minuten overbodig werk?
Dat ontmoedigd inderdaad snel.

Door Tane, maandag 4 mei 2009 16:15

Nou toevallig is c70070540 de enige die het snapt. Als ik er niks mee win help ik ook niemand met PC.


Door ysl shoes, zaterdag 3 maart 2012 09:59

To become a coach one does not need a coaching certification. coach outlet onlineWhy is that? This is so, because to earn a first level coaching certification one needs to have undergone at least 250 hours of paid coaching. This is based on the requirements given by the ICF , which is the primary certifying body for coaches worldwide. http://www.coachoutletfactory2012.com/ As a starting out coach you will be fortunate if you have at least 10 hours of coaching a week. This will mean that you will need around 6 months before you can apply for the certification. There is even another level of certification that ICF provides which requires at least 1000 hours of paid coaching. This means it will take you a year to receive this prestigious coaching certificate. coach outlet
If you like fashionableysl pumpss and other shoes like me, then please do yourself a favor and go to ysl shoes replica, and Replica Handbagsysl tribute
Looking For christian louboutin outlet, Christian Louboutin Shoes, Louboutin Shoes and christian louboutin sale? Find here louboutin sale, Christian Louboutin boots, Christian louboutin pumps andchristian louboutin.

Door louis vuitton bags, zondag 18 maart 2012 12:57

they won't <a href='http://www.networkmall.org /'> leather handbags </a> be capable of allow you to with attaining ones pursuits. Nearly all associates in addition to young families have got their objective available for you, which might possibly not overlap along with <a href='http://www.networkmall.org /'> leather handbags </a>just what exactly you want for your own.

Door fake coach handbag, dinsdag 20 maart 2012 04:31

The reality is definitely <a href='http://www.cheapfakecoachbags.co.uk/coachbagtote-c-5.html'>coach signature tote</a> in which almost all things in which lifetime instructors are usually plagued related to, agonize related to and then for which usually some people anxiously lose slumber wouldn't have any kind of connection to their job view. Nearly all lifetime mentors focus on temporary troubles that FEE these individuals a lengthy expression thoughts and opinions. Observe these kind of little-known steps for you to focus on lasting good results rather than <a href='http://www.cheapfakecoachbags.co.uk/coachbriefcase-c-7.html'>coaches briefcase</a> temporary problems..

Door nhl, dinsdag 27 maart 2012 09:25

Opt for the jerseys that has similar color with the team - there are some manufacturers that Scottie Pippen Jersey produce numerous colors of jerseys of a certain team However, now the history has changed Oh yeah, it is machine washable as nicely which implies that you Jonathan Toews Jersey can keep it clear and shopping brand-spanking new But in the present days, Paul Pierce Youth Jersey women are also Jonathan Toews Youth Jersey allowed to watch and play it To compromise, cheap nfl jerseys of duplicated style in are Orlando Magic Shop availed of instead Finally these great NFL jerseys as gifts will never be wrong to make receiver feel your true love It represents a fashion, no matter you are sport fans or not Football is the number one place Miikka Kiprusoff Jersey to buy rights in their series, so it is not sensational official NFL jerseys are such Alex Tanguay Jersey a fashion item to buy the big sports fan! The members in the club even take NFL jerseys as their uniforms Find Mike Green Jersey cheap NFL jerseys, buy one Patrick Kane Womens Jersey of the most important concern is those who get their hands on the product search from Shaquille O'Neal Jersey your favorite team To mention the differences between Mike Green Youth Jersey them, the only thing different is the quality of Derrick Rose Kids Jersey the fabric and how the franchisee logo Boston Celtics Shop is screen printed, instead of embroidered Via admirer's likely mad covering the Country's Baseball Groups of NFL, baseball jerseys usually are popular wherever you go


With NLF jerseys genuine is the name of the sport Baseball has created on the United States preferred training in just some ages His jerseys are the second in the top selling NFL jerseys listSince there are so many items to choose from particularly in wholesale cheap NFL jerseys from China it's quite difficult to choose which one is the best according to many shoppers So Derrick Rose Jersey preserve an eye out Alex Ovechkin Kids Jersey for anything at all claiming to be "Reebok" but declaring Custom Flames Jerseys Manufactured in China, because some thing is amiss All these factors are important, but they Patrick Kane Jersey are basically useless Larry Bird Jersey Dry on a rope for 24 hours in a non-humidNow that you know they are not Alex Ovechkin Youth Jersey cheap NFL jerseys here to buy Ray Allen Youth Jersey for you and to high quality and authentic, Clark Griswold jersey where? One of the best places for Corey Crawford Jersey you on-line auctions and other important sites Penny Hardaway Jersey But now every person can share the satisfaction of football on discipline or on TelevisionIt's even achievable to buy authentic personalized National football league jerseys nfl football jerseysUncover NHL jerseys and also NFL swimming very best during ecommerce site with Sportswear and you simply will be hence likely to look for really what you would for instance


Door Beats By Dr Dre Cheap, maandag 21 mei 2012 13:54

Welcome to our website to buy Beats Headphones. Our headphones are sold online, so they are Cheap Beats by Dr Dre. But the quality will not make you disappointed. Listening with headphones is our preferred choice when listening to our favourite music at HiFi Headphones. We take headphone listening very seriously. Our Cheap Dre Beats headphones are optimized for studio monitoring and accurate listening, offering professional sound quality and comfort. Our Beats By Dre Cheap headphones gives you a high definition sound experience. Our advanced proprietary titanium coated driver technology provides ultra precise highs and mids, plus deep, distortion-free bass, so you hear every detail, the way the artist intended you to hear it. Our Dr Dre Beats Cheap headphones provide Lightweight rubber brace for listening comfort and secure fit. They stand out from the crowd with the audio quality you deserve.

Door Cheap Beats by dre, maandag 21 mei 2012 13:55

Our headphones lead the trend of audio products, launching a number of stylish, innovative headphones. Our online store sell Cheap beats. Our headset is good and cheap. What first attract us is its appearance. Cheap Beats by dre is beautiful, fashional, deeply to attract our attention. At the same time our Dre beats cheap headset manufacturing process and material also is very good. Our headphone is the very fashion brand of headphones. We add a lot of fashionable elements on it. Beats headphones is a work of art, not only the fashionable but also perfect sound quality. Our headphones was designed with human body engineering design. You can wear them very comfortably, and will not have the feeling of fatigue. So choose a good cheap Monster Beats dre is very important.

Door Cheap Christian Louboutin, maandag 21 mei 2012 13:56

Christian Louboutin shoes are very popular in Hollywood , many fashion tide is her loyal fans! Even a lot of stars also like the Christian Louboutin with its red bottom shoes . Celebrities and elites love them very much, and even teenage girls need them. Christian Louboutin is famous for its wonderful designs in the world of footwear. Its classic design is sure to drive you mad about it. The new Christian Louboutin discount shoes of this year are very fashionable and popular. The bold and handsome characteristic of Christian Louboutin shoes of this season deserves your deeply appreciating. Christian Louboutin Outlet are a place to get the most fashional Christian Louboutin Sandals and Christian Louboutin Pumps. Black Louboutin Shoes are cheap in our store, they are all discount shoes. Cheap Christian Louboutin Shoes are sold online, all are of good quality. Christian Louboutin has a good tradition in the leather technology and heels design. As we all know that all the Christian Louboutin black pumps are very perfect masterpieces. Anyway, it will be good to come with other Christian Louboutin Pumps and it will show your excellent taste in Christian Louboutin paradise.

Reageren is niet meer mogelijk